Code rood voor extreme regenval in Zeeland

Laatst bijgewerkt 18-09-2023
woensdag, 13 september 2023 om 11:46:07
Grip 2
Gesloten

Het KNMI heeft code rood afgekondigd vanwege extreme regenval in Zeeland. Ook zijn er onweer en hagelbuien met forse hagelstenen voorspeld. Meldkamer 112 heeft intussen ruim 150 meldingen gehad van overlast in Zeeland, met name vanuit Kruiningen, Kapelle/Biezelinge, Yerseke en een deel van Wemeldinge. De brandweer is druk bezig met hulpverlening. Informatie over wat je zo nodig zelf kan doen: Overstroming | Zeelandveilig

woensdag, 13 september 2023 om 15:32:53 - Treinen rijden

De treinen rijden volgens de normale dienstregeling. Houd voor de actuele sitatie de website van de ns, www.ns.nl, in de gaten. 

woensdag, 13 september 2023 om 15:23:12 - Wie bel je bij wateroverlast?

In het bovenstaande overzicht zie je wie je moet bellen bij wateroverlast. 

woensdag, 13 september 2023 om 15:22:32 - Opkomend water in weilanden

Boeren in het getroffen gebied vragen zich mogelijk af wat zij moeten als opkomend water in weilanden hun vee bedreigt. Het ZLTO kan boeren hierover adviseren. Het ZLTO neemt hierover contact op met boeren in de omgeving.

woensdag, 13 september 2023 om 15:17:03 - Komt er rioolwater naar boven?

Mogelijk komt er rioolwater naar boven via een wc of putje in uw huis door de wateroverlast. Ons advies is om een zware zak in toiletten te stoppen, in wastafels en op waterputjes, zodat rioolwater niet binnenkomt. Vermijd zoveel mogelijk contact met rioolwater. Drinken van rioolwater kan leiden tot darmklachten en buikpijn.

woensdag, 13 september 2023 om 15:04:20 - Drinkwater is veilig

U kunt het drinkwater veilig drinken.

woensdag, 13 september 2023 om 14:46:15 - Brandweer in actie

De brandweer rijdt rond in de getroffen gebieden om water weg te pompen en hulp te bieden waar dit nodig is. 

woensdag, 13 september 2023 om 14:40:32 - Update weersverwachting

De verwachting is dat de buien rond 23:00 Zeeland zullen verlaten. Kijk voor de actuele weersvoorspellingen op www.knmi.nl

woensdag, 13 september 2023 om 14:38:10 - Antwoorden op veel gestelde vragen

Kijk hier voor een overzicht van antwoorden op veel gestelde vragen: https://acceptatie.zeelandveilig.nl/meldingen/code-rood-voor-extreme-re…

Dit overzicht wordt aangevuld. 

woensdag, 13 september 2023 om 14:19:29 - Ammoniakgeur Yerseke

Bij de visgroothandel aan de Grintweg 23 in Yerseke is een deel van een loods ingestort. Omdat hier een kleine hoeveelheid koelmiddel bij vrijkwam, ruikt de omgeving een ammoniakgeur. De omgeving van de loods is veilig afgezet. 

woensdag, 13 september 2023 om 14:13:31 - Vlaketunnel afgesloten

De Vlaketunnel is in beide richtingen afgesloten. Er is een omleiding aangegeven, deze gaat via de Oude Rijksweg.

woensdag, 13 september 2023 om 13:52:23

Het verzoek van de hulpdiensten is om alleen naar 112 te bellen bij acuut gevaar voor mens of dier. Voor meer tips wat u zelf kunt doen bij wateroverlast, kijk op Extreem weer | Zeelandveilig

woensdag, 13 september 2023 om 13:04:40

De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP 2 voor de multidisciplinaire coordinatie van de hulpdiensten.

woensdag, 13 september 2023 om 12:46:18

11.30 uur

De brandweer is nog steeds druk bezig met het leegpompen van onderlopen panden en kelders. In Kruiningen, Kapelle/Biezelinge, Yerseke en een deel van Wemeldinge staat 10 tot 20 cm water in de straten. In Hulst staat in twee straten 1 tot 2 cm.

De Vlaketunnel is afgesloten als gevolg van wateroverlast. Het regenwater in de buis tussen Kruiningen en Kapelle loopt niet meer goed weg door een defect in de pomp van de tunnel.

Bij de Visgroothandel aan de Grintweg 23 in Yerseke is een gedeelte van een loods ingestort. Een koelcel stortte in waarbij een heel kleine hoeveelheid ammoniak houdend koelmiddel vrijkwam. Er is een geur van ammoniak bij twee naastgelegen panden. De brandweer is aanwezig en doet metingen. De naaste omgeving is ontruimd en afgezet.

woensdag, 13 september 2023 om 12:45:39

9.40 uur:

Bij de meldkamer 112 zijn al ruim 150 meldingen binnengekomen van mensen uit Kruiningen, Kapelle, Biezelinge en Yerseke omdat er water in hun woning of bedrijf is gestroomd. De brandweer is uitgerukt om bij gevaarlijke situaties het water weg te pompen. Ook wordt schade aan daken verholpen wanneer de schade gevaar voor de omgeving oplevert.

Veelgestelde vragen

V: Hoelang gaat het nog duren?
A: Volgens de verwachtingen komt er nog meer regen aan, vooral tussen 17.00 en 23.00 uur. Houdt voor de weersvoorspelling de website van de KNMI in de gaten: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen 

V: Is het drinkwater veilig?
A: Ja

V: Wat te doen wanneer je toiletpot overstroomt?
A: Stop bijvoorbeeld handdoeken in de toiletpot, doe de deksel dicht en leg er gewicht op.

V: Kan ik de weg op?
A: Het advies is om de weg niet op te gaan. 

V: Wat moet ik doen als er water in mijn huis komt/ op straat staat?
A: Probeer water te vermijden, zowel in huis als op straat. Zoek een zo droog en hoog mogelijk punt op.

V: Moet ik het gas ontkoppelen?
A: Nee

V: Moet ik het elektrisiteit afsluiten? 
A: Alleen wanneer de meterkast dreigt onder te lopen.

V: Hoe kan ik me voorbereiden op nog hoger water?
A: -Maak een noodpakket klaar (zaklamp, kleding, dekens, medicijnen, belangrijke documenten, batterijen, eten en drinken). 
- Zet zoveel mogelijk spullen boven (op zolder) als u in de buurt van gebied met overstromingsrisico woont. 
- Bescherm ramen, deuren en openingen met zandzakken.
- Bedenk bij wie u terecht kan in geval van evacuatie.

V: Wat moet ik doen als ik in conctact ben gekomen met vervuild water? 

A: Kom dan niet aan je handen of ogen, was je handen met schoon water en zeep. R

 

 

Terug naar meldingen
Overstroming acuut

• Volg het nieuws en de adviezen van de hulpdiensten. Kijk of luister naar de calamiteitenzender op je draagbare radio of autoradio. Het kan namelijk zijn dat internet niet meer werkt, omdat de stroom is uitgevallen. • Ga naar een hoge en dus droge plek in de buurt. Neem eten en drinken mee. • Sluit gas, water en elektriciteit af als je weg gaat. • Stop een zware zak in toiletten, wastafels en waterputjes, zodat rioolwater niet binnenkomt • Draag stevige en warme kleding. Natte kleding kan tot onderkoeling leiden. • Rijd of loop niet door een ondergelopen gebied in verband met de onvoorspelbare diepte van het water en stroming. • Niet iedereen kan bij een overstroming zelfstandig weg. Help mensen in jouw omgeving • Kan je je huis niet verlaten? Ga dan naar de hoogste plek in het huis en kijk of je weg kan komen via een dakraam en ladder. Neem, als het kan, je noodpakket mee. Denk in elk geval aan eten en drinken en aan een radio, telefoon en oplader.

Extreme regenval

Ga geen ondergelopen straten op tenzij dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer je anderen wilt helpen. Houd kinderen en huisdieren binnen. Als het riool dreigt over te lopen, vul dan een zak met zand (of tuinaarde) en zet die in de wc-pot. Zo komt het rioolwater niet via de wc het huis in. Rijd niet met je auto door straten of buurten die zijn getroffen door wateroverlast. Dat veroorzaakt hinderlijke golven en hindert de hulpdiensten. Volg aanwijzingen van gemeente en/of hulpdiensten op. Bel de brandweer via 112 alleen als er gevaar is voor mens of dier. Twijfel je of er acuut gevaar is? Bel dan ook 112. Acuut gevaar is bijv. risico op kortsluiting of brand.