Zij maken Zeeland veilig

Wie maakt Zeeland veilig? Nou, een hoop mensen! In deze rubriek interviewen we mensen in verschillende beroepen die op hun eigen manier Zeeland veilig maken. Van brandweer tot dierenambulance en Politie tot EHBO; lees de verhalen van deze Zeeuwse toppers:

Dan de Bruijn - radio zendamateur DRCO

Bij een ramp of incident kan de communicatie weleens uitvallen. Dan wordt de Delta Radio Communicatie Ondersteuning opgeroepen! Zij helpen de communicatie weer opgang te brengen. Zelfs bij evenementen... Dan de Bruijn is lid van de DRCO, maar hij is ook adviseur gevaarlijke stoffen en meer! Lees maar eens...

Dan de Bruijn Zeeland DRCO

Derk van Limbergen - Veiligheidsregio Zeeland

Gehackt! Dat wil natuurlijk niemand... Een goede beveiliging met wachtwoord is daarom cruciaal. Derk is systeembeheerder bij Veiligheidsregio Zeeland. Hij weet alles over een goede beveiliging!

Derk van Limbergen Systeembeheerder Veiligheidsregio Zeeland

Rian Kloet - Brandweer Wolphaartsdijk

Brandweer Wolphaartsdijk bestaat 100 jaar. Dat vierde ze groots! Wij interviewde Rian over wat het vak brandweer zo mooi maakt. Met natuurlijk een gouden tip!

Rian Kloet brandweer wolphaartsdijk

Bert Baerends

Niemand wil pech of een ongeval meemaken. Als het dan toch gebeurt staat onder andere de ANWB voor je klaar! Bert Baerends is wegenwacht bij het bedrijf. Hij heeft tips voor wat je kan dan als je het toch meemaakt!

ANWB zeeland pech en ongeval

Bart - Officer van Dienst Geneeskunde

Tijdens een groot incident of ongeval is vaak medische hulp nodig. Vanaf 2 of meer medische teams komt de Officier van Dienst Geneeskunde om te zorgen dat alles goed verloopt. Bart is een OvD-G. Hij vertelt je er alles over.

Bart Officier van dienst Zeeland

Edwin - Wijkagent expert Politie Zeeland

Vakantie! Leuk natuurlijk, maar inbrekers een goudmijntje met al die lege huizen. Wil jij weten wat je kan doen om de kans zo klein mogelijk te maken? Edwin is wijkagent expert bij Politie Zeeland en West-Brabant. Hij kan je er alles over vertellen!

Politie Edwin Franse Zeeland

Marc Nagelkerke - Specialist Risicobeheersing

Concert at Sea is misschien wel hét evenement van Zeeland. Maar hoe zorgt men ervoor dat dit evenement veilig verloopt? Hoe kan jij met een gerust hart feest vieren? Daar weet Marc alles van! 

Concert at sea veilig Zeeland

Frank - Adviseur multidisciplinaire vakbekwaamheid

Ieder jaar oefenen alle hulpverleningsorganisatie meerdere keren samen. Dit om de samenwerken optimaal te houden wanneer het echt gebeurt. Frank Bertijn organiseert en begeleidt dit soort oefeningen. Hoe gaat dit in zijn werk? Waarom doet hij dit werk? En wat gebeurde er eigenlijk in de Westerscheldetunnel? Lees zijn antwoorden!

Frank VR Zeeland

Thimo Steenbekkers - Strandredding Westerschouwen

Lekker dagje weg aan op op het water, heerlijk! Ben jij goed voorbereid op dit soort dagen? Natuurlijk staat de reddingsbrigade voor je klaar. Maar je kan zelf ook genoeg doen. Thimo van reddingsbrigade Westerschouwen geeft je tips!

THimo strandredding westerschouwen Zeeland

Arnoud Knegt- Veiligheidsregio Zeeland

Dinsdag 31 mei op was er een grote oefening in de Westerscheldetunnel. Daarbij speelde wel honderden mensen een scenario na van een zwaar ongeval. Arnoud was daarbij betrokken als communicatieadviseur. Waarom is deze oefening en wat doet Arnoud? Hij vertelt het ons zelf!

Veiligheidsregio Zeeland Arnoud Knegt

Ed - Douane ambtenaar Zeeland

De douane probeert ervoor te zorgen dat het Zeeuwse water veilig blijft. Hoe zij dat doen vertelt Ed Barneveld ons! Wist je dat ook jij daarbij kan helpen? 

Douane ambtenaar Zeeland

Richard - Politie Zeeland

In de zomer werkt de politie op Schouwen-Duiveland samen met de Duitse politie. Richard is Operationeel Expert voor onder andere horeca en toerisme. In de zomer is hij de verbindingspersoon tussen de Zeeuwse en Duitse politie. Hij vertelt je waarom en hoe deze samenwerking is ontstaan.

Politie Zeeland Zeelandveilig

Patrick Dankaart - Westerscheldetunnel

Een ongeval in of bij één van onze tunnels! Wat nu? Patrick Dankaart zorgt ervoor dat alles veilig verloopt in de tunnel. Hij vertelt je over zijn bijzondere werk en wat te doen bij een ongeval.

Westerscheldetunnel veiligheidsbeambte Patrick

Arsene van Esbroek - Brandweer Zeeland

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht. Het doel daarvan is meer levens redden. Arsene zit al 43 jaar bij de brandweer. Daarnaast is hij ambassadeur BrandveiligLeven. Hij weet als geen ander waarom rookmelders zo belangrijk zijn. En waarom is hij eigenlijk bij de brandweer gegaan?

Arsene brandweer Westdorpe Zeeland

Arco Wiskerke - Instructeur brandweer- ambulancechauffeurs

Wat doe je bij als zwaailichten en sirenes je naderen? Arco Wiskerke is instructeur voor chauffeurs van de brandweer en ambulance. Hij weet daarom als geen ander wat je moet. Lees zijn tips en wat hij dagelijks doet.

Arco Wiskerke Veiligheidsregio Zeeland brandweer

Robert Maranus - Natuurbrand Brandweer

In Zeeland hebben we prachtige en diverse natuur. Tijdens een droge periode is deze helaas gevoelig voor branden. Robert Maranus is specialist natuurbrand. Samen met zijn team en partners zorgt hij dat de kans op natuurbrand klein blijft. Zelfs defensie kan opgeroepen worden! Lees hoe Robert dit allemaal doet.

Robert Maranus Brandweer Zeeland Natuurbrand

Koen de Lange - Stedin

Wat doe je bij een langdurige stroomuitval? Stedin is het netbeheer van Zeeland voor elektriciteit en gas. Koen de Lange is woordvoerder bij van deze organisatie. Hij vertelt ons wat we moeten doen wanneer je plots geen stroom meer hebt.

Koen de Lange Stedin netbeheer Zeeland veilig

Amanda Flohr - Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland

Rij jij weleens te hard? In het verkeer is het belangrijk je aan de maximumsnelheid te houden. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland(ROVZ) probeert met campagnes en activiteiten Zeeuwen bewust te maken van het verkeer. Amanda Flohr is communicatieadviseur bij het ROVZ. Wij vroegen haar waarom dit zo belangrijk is.

Amanda Flohr ROVZ Zeeland veilig verkeer

Henk van Dalfsen - Veiligheidsregio Zeeland

Een Specialist Omgevingsveiligheid, wat  is dat? Henk van Dalfsen zijn functie is vaak onzichtbaar. Toch zorgt hij met zijn collega's ervoor dat jij zo veilig mogelijk woont. En weet jij trouwens wat je moet doen bij een ongeval? Henk vertelt het ons allemaal.

Henk van Dalfsen Zeeland

Alwin Don - Politie Zeeland

Alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Hiermee is politie, brandweer of ambulance zo snel mogelijk bij jou. Alwin werkt bij de politie als communicatieadviseur. Hij vertelt ons over het belang van 112 en waarvoor je het nummer kan bellen.

Alwin Don politie Zeeland West Brabant

Jan Willem Vermeulen - Brandonderzoeker VRZ

Jan Willem Vermeulen is al járen brandweerman en vrijwilliger. Daarnaast is hij ook al een tijdje brandonderzoeker. Waarom wilde hij dit graag doen? En wat laten het aantal woningbranden in 2021 ons zien? Je leest het hier!

Jan Willem Vermeulen

Felix Piets - Zeeland Refinery

Hoe Zeeland refinery tijdens het werk de boel veiligheid houdt? Dat vertelt Felix. Hij weet als afdelingshoofd van de veiligheidsafdeling hier alles over. Daarnaast heeft hij goede tips voor jou! Lees zijn verhaal hier!

Felix Zeeland refinery

Liza Zijdemans - Dierenbescherming Zeeland

Liza is vrijwilliger bij de Dierenbescherming. Zij helpt dieren waar of wanneer dat nodig is. Daarnaast heeft ze genoeg tips zodat ook jij de dieren kan helpen. Hoe? Dat vertelt Liza zelf!

Liza Dierenbescherming Zeeland

Willy Dobbelaar - oprichtster TeJo Goes

Stichting Therapeuten voor Jongeren oftewel TeJO is er voor elke jongeren tussen de 10-20 jaar. Zij kunnen hier terecht voor elk soort probleem. Hoe of wat? Dat vertelt Willy, mede-oprichtster van stichting TeJo. 

Marja(links) en Willy(rechts) TeJo Goes Zeeland

Sylvia Agema - Vrijwilliger Rope Rescue Team

Sylvia is naast ambulancier bij Zorgsaam ook nog eens vrijwilliger bij het Rope Rescue Team. Daarmee klimt ze op daalt ze naar ongewone plek. Ze heeft alles over om hulp te bieden aan dit het nodig hebben! Lees maar eens hoe! 

Sylvia Rope rescue Zeeland Terneuzen

Arjan Dekker - Brandweer Zeeland

Elke eerste maandag om 12:00 uur hoor je ze, de sirenes oftewel de WAS-palen. Maar hoe gaan deze in zijn werk? En wat doe je eigenlijk als ze écht gaan? Arjan Dekker is beheerder van de palen in Zeeland. Hij weet hier alles van.

Arjan Dekker van Brandweer Zeeland

Jacky - Toezichthouder Buitendienst Sluis

Ratten komen steeds meer voor in onze provincie. De knaagdieren kunnen schade toebrengen. Jacky is toezichthouder buitendienst  gemeente Sluis. Naast het onderhouden van bijvoorbeeld groen en wegen, bestrijdt hij ratten! Wat jij kan doen? Lees maar eens

Jacky gemeente SLuis

Jan - Senior Adviseur Huisvesting

Niet iedereen in Zeeland is even zelfredzaam. Daar staan wij wel voor. Gelukkig zijn er organisaties zoals Tragel. Jan zorgt ervoor dat bewoners van Tragel veilig kunnen wonen en medewerkers veilig kunnen werken. Lees hier wat hij daarvoor allemaal doet.

Jan van Tragel Zeeland

Samantha - Adviseur Waterveiligheid

Hoe hoog komt het water bij jou bij een overstroming? En hoe groot is de kans eigenlijk dat het ooit voorkomt? Samantha van Waterschap Scheldestromen geeft je antwoord.

Samantha van Waterschap Scheldestromen Zeeland

René Meester - projectleider verkeerseducatie

Iedereen maakt op zijn of haar manier gebruik van het verkeer. Maar ben jij je weleens bewust van je rijgedrag? René Meester geeft je tips voor een verkeersveiliger Zeeland.

Verkeerseducatie ROVZ Zeeland

Lodewijk van Iwaarden - Vrijwilliger Domburgse Reddingsbrigade

Lodewijk is al jaren vrijwilliger bij de Domburgse Reddingsbrigade. Maar hij doet nog veel meer om onze provincie veiliger te maken. Lees zijn verhaal maar eens!

Lodewijk Domburg

Rianne - Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Heb jij een brief gekregen om de Veiligheidsmonitor in te vullen? Goed om te doen hoor! Zo weten we precies hoe veilig je, je voelt in onze provincie. Rianne is adviseur Openbare Orde en Veiligheid in de gemeente Middelburg. Zij legt het ons uit.

Rianne Middelburg

Simone Schreurs - Ambassadeur Brandveiligleven

De Pop-up store is eindelijk terug! Hier leer je alles over je huis brandveiliger maken en nog veel meer. Simone Schreurs is ambassadeur Brandveiligleven en staat graag klaar in de store. Lees alles over haar en waarom je naar de Pop-up store moet komen.

Simone Brandveiligleven Zeeland

Frédérique en Janety - AOV en Juridisch beleidsmedewerker

Een adviseur Openbare Orde en Veiligheid krijgt met veel mensen te maken. Waaronder een juridisch beleidsmedewerker. Lees het verhaal van Frédérique en Janety. Zij werken samen om Goes, en daarmee Zeeland, veiliger te maken. De tips van de dames gelden natuurlijk voor alle Zeeuwen.

Gemeente Goes Zeeland AOV en juridisch beleidsmedewerker

Sylvana van der Schoor - Brandweervrijwilliger

De brandweer een mannenwereld? Echt niet! Sylvana loopt al een tijdje mee in het vak. Ze werkt ook nog eens bij de Veiligheidsregio als facilitair medewerker. Daarom weet ze als geen ander hoe het is bij de brandweer. Lees haar verhaal maar eens!

Sylvana brandweer Zeeland Middelburg

Veronique Cevaal - Instructeur reddingsbrigade Vlissingen

In Zeeland is zwemmen natuurlijk extra belangrijk! Veronique geeft les aan kinderen bij de reddingsbrigade. Daarnaast geeft ze ons tips om veilig op het strand de dag door te brengen! Lees maar eens.

Veronique reddingsbrigade Vlissingen

Wilma - Politie in Zeeland

Digitale criminaliteit komt steeds vaker voor. Helaas worden criminelen ook steeds slimmer daarin. Wilma is rechercheur van het Cyberteam politie in Zeeland. Zij vertelt wat je kan doen tegen bankpasfraude en geeft tip!

Wilma van Politie Zeeland

Marco Jobse - Schipper KNRM Veere

In samenwerking met de KNRM stations van Zeeland hebben we pagina aangemaakt www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee. Hier leest hier alles over de gevaren van het water per station. Marco Jobse is schipper bij KNRM Veere hij vertelt je over de samenwerking en gevaren van het Veerse meer!

Marco Jobse van KNRM Veere

Erik van Merrienboer - Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland

Hoe is het om de nieuwe burgemeester van Terneuzen én voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland te zijn? Wij vroegen het aan Erik van Merrienboer. 

Erik van Merrienboer burgemeester Zeeland Terneuzen

Kim de Meij - Instructeur hulpverlening grote huisdieren

Maar ook ambulancier, boer, brandweervrijwilliger én hulpinstructeur bij Veiligheidscentrum Zeeland. Kim is van alle markten thuis. Lees waarom ze dit allemaal doet en haar gouden veiligheidstip!

Zeeland veilig Kim de Meij

Jean-Paul de Burger

Loeiende sirenes achter je! Wat nu?? Jean-Paul de Burger is al 10 jaar ambulancier. Hij vertelt je waarom en de juist beweging als er een sirene aankomt rijden.

ZorgSaam ambulance Zeeland

Diny Frauenknecht - Crisisbeheersing VRZ

Al onze hulpdiensten oefenen graag samen. Zo leren ze goed samenwerken bij een echt ongeval! Diny Frauenknecht begeleidt dit soort oefeningen. Lees haar ervaring van een oefening in de Vlaketunnel met tip waar je op moet letten in een tunnel. (foto: Maarten Smit, Rijkswaterstaat)

Diny Vlaketunnel Rijkswaterstaat

Leo de Jonge - Brandveilig Leven

Hup Holland Hup! Als Nederland weer goed bezig is op een toernooi ga jij je huis natuurlijk wat meer oranje maken. Zorg je dat dit veilig gebeurt? Leo de Jong is coordinator Brandveilig Leven en vertelt je graag hoe je dit veilig doet mét bonus tip!

Nederland Zeeland oranje Brandweer

Roseline van den Heuvel - Buurtsportcoach Tholen

Sporten en bewegen maakt Zeeland ook veilig! Roseline weet daar alles van. Zij is buurtsportcoach in de gemeente Tholen. In samenwerking met ROVZ organiseert ze met collega's de Doortrapdagen. Daarnaast geeft ze ons tip om veiliger op de fiets te zitten. Lees haar verhaal maar eens!

Roseline van de Heuvel Zeeland ROVZ Tholen

Karel Leeftink - Staatsbosbeheer

De Zeeuwse natuur is natuurlijk prachtig. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig hiervan kan genieten zijn er boswachters bij Staatsbosbeheer. Karel is boswachter publiek in Zeeland. Lees waarom hij doet en wat!

Staatsbosbeheer boswachter Karel Leeftink

Christian Franse - Salvage

Christian is Salvagecoordinator én schade-expert bij ZLM. Bij een grote brand zorgt een salvagecoordinator voor ondersteuning bij de gedupeerden Als schade-expert help je zo goed mogelijk de schade te controleren. Hoe deze beroepen elkaar overlappen? Lees maar eens!

Christian

Lisa van Antwerpen - Rode Kruis

Lisa maakt Zeeland een stuk veiliger als EHBO instructeur. Ze vertelt je waarom en geef EHBO tips die je zeker zou moeten leren! Lees maar eens.

Lisa van Antwerpen EHBO Rode Kruis

Colin van Winkelen - Specialist omgevingsveiligheid

De gemeenten wil graag advies over veiligheid, want ze willen een nieuwe wijk bouwen! Dan roepen ze de hulp in van Colin van Winkelen. Hij vertelt ook nog eens wat je moet doen als je een gifwolk ziet! Lees het hier.

Colin van Winkelen

Marjolein Franken - COVRA

Marjolein zorgt ervoor dat radioactief afval veilig wordt opgeslagen. Hoe zij dit doet? Lees het hier!

Marjolein Franken

Martin Janse - Brandonderzoeker VRZ

Brand op de camping in Burgh-Haamstede! Hoe is dit ontstaan? En wat kunnen we hier van leren om het te voorkomen? Om op deze vragen antwoord te vinden wordt de hulp opgeroepen van brandonderzoeker Martin Janse.

brandweer zeeland martin Janse

Marcella Keus - DierenWelzijn Walcheren

Is er een dier in nood? Dan bel je dierenwelzijn Walcheren. Marcella zorgt er voor dat deze stichting voldoende en goede vrijwilligers heeft. Hoe? Dat lees je in haar verhaal.

marcella dierenwelzijn

Barry en Cor Houmes - Politie Zeeland

Als het een geur heeft kan Barry het vinden. Samen met zijn baasje Cor speuren zij de provincie Zeeland af. Hoe dit politie duo dat doet en hoe zij samen trainen, lees je in hun verhaal!

Barry en Cor HOumes politie Zeeland

Jan Fluijt - Verkeerspost Wemeldinge

Jan Fluijt is verkeersbegeleider in Wemeldinge. Maar niet voor wegverkeer, maar voor verkeer op het water!  Hij zorgt er met zijn team voor dat dit veilig kan. Hoe? Dat lees je in zijn verhaal.

Jan fluijt

Willem van Dort - Gemeente Vlissingen

Heb je weleens gehoord van een boomcoordinator groen? Belangrijker dan je misschien denkt! Wat doet Willem van Dort dan precies in de gemeente Vlissingen? Lees zijn verhaal!

Willem van Dort

Patrick Rovers - Politie Zeeland

Patrick Rovers is onderdeel van team verkeer politie. Specifieker is dit dienst infra. Benieuwd wat hij doet en hoe hij Zeeland veilig houdt? Lees zijn verhaal!

Patrick ROvers van Politie